BCE a redus din nou dobānda de politică monetară cu 0,5%

Banca Centrală Europeană a redus dobānda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale la 2% pe an īn ton cu estimările analiştilor. Este a patra reducere consecutivă operată de instituţia europeană īn numai trei luni.

Specialiştii interpretează decizia ca un semnal clar că actuala criză financiară are efecte majore asupra economiei reale din zona euro. Īn contextul īn care inflaţia a scăzut deja sub ţinta BCE de 2%, economiştii sunt de părere că relaxarea monetară va lua o pauză, ce-i drept pentru o perioadă destul de scurtă.

BCE coborāse de trei ori dobānda cheie, din octombrie, īn total cu 1,75 puncte procentuale, la nivelul anterior de 2,5%.

“Indicatorii lunari arată o slăbire continuă a activităţii economice. Din septembrie 2008 turbulenţele de pe pieţe s-au intensificat. Totuşi, īn a doua jumătate a anului 2008 inflaţia a scăzut semnificativ, iar rata de creştere a masei monetare s-a temperat. Vom continua monitorizarea tuturor evoluţiilor īn perioada următoare”, a declarat Jean Claude Trichet, preşedintele BCE.

“După decizia actuală de politică monetară, dobānda cheie este de 2%. Nu am spus că acesta este nivelul limită şi că nu am putea merge mai departe.

Nu am spus acest lucru”, a declarat, la o conferinţă de presă, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Şeful instituţiei cu sediul la Frankfurt a aăugat că o nouă decizie de relaxare a politicii monetare ar putea fi luată īn considerare mai degrabă īn martie decāt īn februarie. “Următoarea īntālnire importantă va fi īn martie”, a spus Trichet.

Trichet a lăsat, astfel, să se īnţeleagă că banca ar putea coborī din nou dobānda cheie īn martie. BCE va publica, de asemenea, noile previziuni pentru creştere economică şi inflaţie.

Preşedintele BCE a mai spus că decizia de coborāre a dobānzii cheie a fost luată pentru că “BCE anticipează noi veşti proaste provenind din economia reală”.

Inflaţia din zona euro s-a temperat la 1,6% īn decembrie, mult sub nivelul ţintit de BCE, de “imediat sub” 2%.

Sursa: The Money Channel


Cautare oferte imobiliare

Contact Sirius Imobiliare

Telefon: 0766.346.388, 021.324.23.69, sau email contact@siriusimobiliare.ro

Oferta dumneavoastra

Aveti un imobil de vanzare sau inchiriere? Click aici pentru a transmite oferta dvs.

Parteneri