BNR a aprobat CONDIŢII RELAXATE PE JUMĂTATE pentru credite!

Populaţia va putea obţine credite ipotecare mai mari, dar nu atāt de mari pe cāt puteau obţine īn primăvara anului trecut sau cāt au cerut reprezentanţii băncilor. Banca Naţională a Romāniei a decis astăzi relaxarea condiţiilor de acordare, doar parţial.
Concret, a crescut gradul de īndatorare, după ce Consiliul de Administraţie al BNR a decis, să elimine din regulamentul de creditare obligativitatea aplicării testului de stres pentru acest tip de īmprumuturi.
Conform vechiului regulament, băncile trebuiau să realizeze un test de stres prin care să evalueze capacitatea de rambursare a creditului īn cazul fiecărui client, luānd īn calcul cele mai aspre condiţii de evaluare a veniturilor din ultimele 18 luni.

BNR NU A APROBAT eliminarea calculării veniturilor īn funcţie de fişa fiscală, plus maximum 20% şi nici cererea băncilor de a acorda credite fără avans.

Populaţia va putea obţine credite ipotecare cu circa 10% mai mari decāt īn aceste zile, cānd vechile norme BNR mai sunt īn vigoare. Modificarea regulamentului va permite băncilor să acorde credite cu grade mai mari de īndatorare, care, īnsă, nu vor depăşi 70% din veniturile nete lunare ale familiei clientului.

Dacă lucrurile se vor īndrepta īn privinţa īmprumuturilor cu garanţie ipotecară, nu acelaşi lucru putem spune despre creditele de consum şi cele de nevoi personale fără ipotecă. Banca Naţională nu are de gānd să relaxeze condiţiile de acordare pentru aceste īmprumuturi.

Noile norme vor intra īn vigoare din momentul aprobării lor de către organele statutare ale fiecărei bănci, dar vor fi ulterior avizate de BNR, care poate solicita anumite modificări, īn funcţie de profilul de risc al băncii.

Sursa: Imopedia.ro


Cautare oferte imobiliare

Contact Sirius Imobiliare

Telefon: 0766.346.388, 021.324.23.69, sau email contact@siriusimobiliare.ro

Oferta dumneavoastra

Aveti un imobil de vanzare sau inchiriere? Click aici pentru a transmite oferta dvs.

Parteneri