De unde poate reveni creşterea?

Infrastructura, fondurile europene, dar şi proiectele de centre comerciale sau birouri din Bucureşti ar putea pune anul acesta umărul la un avans susţinut al pieţei construcţiilor. Business Construct a scanat piaţa la acest īnceput de an pentru a vedea care sunt proiectele ce pot mişca o piaţă de aproape 10 miliarde de euro.

“Avem marele avantaj că timp de 100 de ani īn Romānia putem construi īncontinuu. Sunt atātea lucruri pe care le putem face mai bine deoarece pornim de foarte de jos”, spunea un arhitect din Bucureşti īntr-o discuţie mai veche din paginile Business Construct, īntrebat de unde poate reveni creşterea īn construcţii.

Ultimii trei īnsă au arătat că şi acest domeniu are urcuşuri şi coborāşuri, chiar dacă īntr-adevăr, pentru oricine vizitează Romānia este evident că necesarul de construcţii noi este semnificativ. “Nu există niciun oraş finalizat. Toate sunt īn diferite procese de evoluţie. Chiar şi despre New York se spune că va fi un oraş foarte frumos cānd va fi gata. Sunt multe lucruri de modificat īn Bucureşti”, spunea recent şi un urbanist american, la prima sa vizită īn Romānia.

După şocul anilor 2009 şi 2010, cānd criza a evaporat aproximativ cinci miliarde de euro din această piaţă, anul trecut a fost primul de stabilizare, potrivit datelor de la Statistică īn construcţii fiind īnregistrat şi un uşor avans, de 1,1%.

Cu toate acestea, avansul firav al economiei locale a fost susţinut anul trecut īn primul rānd de industrie şi agricultură, care au avut piaţă şi la export. Activitatea pe pieţele externe a īncetinit īn ultimele luni, iar anul agricol bun din 2011 este posibil să nu se mai repete. Īn aceste condiţii, pentru evitarea reintrării īn recesiune anul acesta este nevoie şi de repornirea altor motoare importante - consumul şi construcţiile - care au avut īn 2011 o pondere cumulată de peste 31,1% īn PIB, faţă de 33,7% īn 2008.

Ramurile din construcţii au īnsă viteze diferite īn această perioadă, iar Business Construct a īncercat să scaneze piaţa pe fiecare domeniu īn parte pentru a vedea unde vor circula banii īn acest an.

Pentru infrastructură, 2012 se doreşte a fi unul al continuităţii proiectelor, mai multe tronsoane de autostrăzi şi reabilitări de drumuri naţionale fiind programate pentru livrare īn următoarele luni.

Īn paralel, Ministerul Dezvoltării şi Compania de Drumuri pregătesc noi licitaţii, iar firmele de construcţii spun la unison că revenirea pe plus a acestui domeniu īn 2011 s-a datorat creşterii activităţii din această zonă.

Īn zona proiectelor private, 2012 ar putea fi anul unui nou īnceput, īn special īn zona de centre comerciale şi clădiri de birouri. Acest domeniu depinde īnsă īntr-o mare măsură de finanţarea bancară şi de stabilitatea generală a mediului economic, fără de care marile corporaţii vor ezita să se extindă, iar clienţii mallurilor vor continua să cumpere doar strictul necesar.

Īn ceea ce priveşte piaţa locuinţelor, īntrebarea este cāt de jos mai poate ajunge? Anul trecut s-a consemnat minimul ultimilor cinci ani īn materie de livrări, iar creditarea ipotecară este aproape inexistentă (1.000 de credite ipotecare lunar) īn afara programului Prima casă. Īn aceste condiţii, pentru a sprijini construcţia de locuinţe, direcţionarea programului Prima casă exclusiv către achiziţia de locuinţe noi ar putea reprezenta o soluţie şi ar forţa alinierea preţurilor la apartamentele vechi la valoarea de piaţă reală, cea pe care utilizatorii finali pot şi sunt dispuşi să o plătească fără a fi sprijiniţi printr-o garanţie guvernamentală. Poate că acesta ar fi un bun punct de plecare şi pentru revitalizarea pieţei locuinţelor, al cărei potenţial se ridică la circa două miliarde de euro anual.

Pānă atunci, Business Construct şi-a īndreptat atenţia asupra şantierelor pe care continuă să fie activitate sau ar putea īncepe īn viitorul apropiat.

Sursa: zf.ro


Cautare oferte imobiliare

Contact Sirius Imobiliare

Telefon: 0766.346.388, 021.324.23.69, sau email contact@siriusimobiliare.ro

Oferta dumneavoastra

Aveti un imobil de vanzare sau inchiriere? Click aici pentru a transmite oferta dvs.

Parteneri