In 6-7 luni profilul pietei imobiliare se va schimba radical

Peste aproximativ sase, sapte luni profilul pietei imobiliare va fi total diferit in comparatie cu ceea ce se intampla in prezent, au precizat reprezentanti ai mediului bancar in cadrul celei de-a doua editii a campaniei “Unde investim in 2009″, organizata de Money Channel. Presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, considera ca cei care vor avea mai mult de pierdut in 2009 vor fi speculatorii.

In imobiliare cererea nu a disparut, a adaugat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, doar a fost amanata pentru momentul in care preturile se vor stabiliza. Fata de investitorii care vor sa-si plaseze banii in imobiliare, bancherii sunt reticienti. Dan Pascariu, presedintele Unicredit Tiriac Bank apreciaza ca acum toate bancile incearca sa isi scada expunerea pe piata imobiliara.
Treptat in 2009 isi va reveni creditarea imobiliara care in prezent este incetinita, dupa ce cererea va incepe din nou sa se manifeste, insa bancile nu vor acorda credite imobiliare clientilor care nu dispun de cel putin 25% din valoarea achizitiei.
Pe piata romaneasca, exista in continuare o cerere mare de locuinte, treptat va incepe sa se manifeste, au explicat bancherii. “Pe segmentul imobiliar exista o cerere fundamentala care se va manifesta. Cererea nu a disparut, ci doar s-a ascuns si s-a amanat. Avem cumparatori care spun ca acum nu este momentul potrivit”, a completat Sergiu Oprescu. Potrivit unor studii, a precizat el, ca doar la nivelul Bucurestiului exista o cerere de cel putin 200.000 de case.

Presedintele consiliului de supraveghere al Unicredit-Tiriac Bank, Dan Pascariu, a detectat drept cauze ale blocarii pietei, in afara de criza propriu-zisa, sentimentul de criza, “care ii face pe oameni sa amane achizitiile importante”, dar si restrictiile la accesarea de credite.
Dan Pascariu a spus ca nu va avea loc o inasprire semnificativa a creditarii imobiliare, atat timp cat bancile din Romania nu au acordat niciodata credite in conditiile din Marea Britanie, unde, spre exemplu, au existat banci care acordau imprumut echivalent cu 105% din valoarea locuintei. O schimbare semnificativa a avut loc totusi, in ceea ce priveste achizitiile de terenuri, deoarece bancile romanesti nu mai accepta doar terenul drept garantie, potrivit lui Pascariu. Nici inainte de inceputul crizei imobiliare bancile nu dadeau credite pentru terenuri fara un avans de cel putin 50%.
Locuintele noi isi vor mentine mai bine valoarea decat casele vechi, in conditiile in care niciun proiect nou nu a aparut in ultimele luni.

Sursa:www.ziarulimobiliar.ro


Cautare oferte imobiliare

Contact Sirius Imobiliare

Telefon: 0766.346.388, 021.324.23.69, sau email contact@siriusimobiliare.ro

Oferta dumneavoastra

Aveti un imobil de vanzare sau inchiriere? Click aici pentru a transmite oferta dvs.

Parteneri