"Prima casă": venit minim de 714 euro şi rată de 316 euro

“Prima casă” va putea fi achiziţionată cu o dobândă la creditele în euro de maximum 5,28%, iar la cele în lei de 13,3%. Avansul minim este de 5%, iar rata lunară de 316 euro pentru suma maximă luată pe 30 de ani.

Executivul a aprobat normele metodologice pentru programul “Prima casă” prin care a stabilit condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească băncile care vor să participe, dar şi persoanele care doresc să achiziţioneze o locuinţă. Creditul poate fi luat pe maximum 30 de ani, iar avansul este de 5% pentru un credit de 60.000 de euro (ce depăşeşte această sumă se plăteşte în avans). Venitul minim necesar este de 714 euro pe lună pentru un credit de 60.000 de euro.

Potrivit calculatorului pentru rate lunare oferit de Conso.ro, rata lunară este de 315,82 euro, pentru un credit de 57.000 de euro (avansul de 5% la o locuinţă de 60.000 de euro înseamnă 3.000 de euro), pe o perioadă de 30 de ani, cu dobândă fixă şi la nivelul oferit prin intermediul programului “Prima casă”, de 5,28% pentru creditul în euro.
Calculul făcut de cotidianul.ro este, însă, unul estimativ şi trebuie tratat ca atare, iar rezultatul final depinde de oferta băncilor, de factori precum o dobândă fixă sau variabilă, de comisioane precum cel de acordare ori de avansul depus de beneficiar.

“Cel care vrea să intre în program trebuie să dea în faţa notarului o declaraţie pe propria răspundere că nu deţine o locuinţă în proprietate, singur sau cu o altă persoană. În plus, va trebui să dea un avans de 5% din preţul locuinţei, care este maxim de 60.000 de euro. Poţi lua şi o casă cu un preţ peste această sumă, dar în acest caz avansul este de 5% din 60.000 plus diferenţa dintre suma garantată de stat şi preţul casei. De exemplu, pentru o locuinţă de 100.000 de euro, avansul va fi de 43.000 de euro format din 3.000 euro cât este dobânda de 5% la ce garantează statul, plus 40.000 de euro diferenţa de preţ. Beneficiarul mai are şi obligaţia de a se angaja să nu înstrăineze locuinţa timp de cinci ani şi să constituie în favoarea statului o ipotecă de gradul unu”, a explicat premierul Emil Boc.

În privinţa condiţiilor impuse băncilor, cel mai important element stabilit priveşte dobânzile. Astfel, pentru acest program, dobânda la credite va fi calculată în funcţie de dobânda de referinţă, astfel că la creditele în euro va fi EURIBOR la 3 luni plus o marjă maximă a băncii de 4%, iar la creditele în lei ROBOR plus maximum 2,5%, potrivit normelor metodologice de aplicare a programului, stabilite de Guvern. Astfel, dobânda maximă la creditele în euro va fi de 5,2% (nivelul EURIBOR este de 1,268%), iar la cele în lei de 13,3% (ROBOR la 3 luni este acum 10,83%). “Acesta este nivelul maxim al dobânzii, dar băncile pot veni cu unele mai mici. În termen de şapte zile de la publicarea în Monitorul Oficial a normelor metodologice, băncile vor putea să vină cu oferte. Băncile care vor avea dobânzile cele mai mici se vor califica pentru a participa la program”, a spus Boc.

El a arătat că va scădea foarte mult costul creditului ca urmare a impunerii acestei dobânzi. “Dacă iei astăzi un credit de 50.000 de euro pe 25 ani, dobânzile te costă 81.000 de euro, dar prin program, dobânda va fi de 41.000 de euro. Pentru un credit de 55.000 de euro pe 25 ani, astăzi dobânda te costă 90.000 de euro, iar prin program doar 45.000 de euro. Pentru un credit de 60.000 de euro pe 25 ani, costul astăzi este de 98.000 de euro, iar prin program va fi de 50.000 de euro. Băncile vor fi interesate pentru că statul garantează, iar băncile nu mai suportă riscul creditării”, a explicat Boc. La rândul său, ministrul Finanţelor a arătat că media de reducere a costurilor în program este de 42-49% la creditele în euro.

Băncile trebuie să aibă acoperire teritorială la nivel naţional sau judeţean. În plus, trebuie să nu perceapă comision de rambursare anticipată şi să nu prevadă în contract clauze de modificare unilaterală.

“Un avantaj important al acestui program este că mai multe persoane vor fi eligibile în condiţiile reducerii dobânzilor şi comisioanelor. Astfel, dacă astăzi pentru a face un credit de 50.000 de euro pe 25 ani, cu un avans de 5%, venitul minim necesar este de 863 de euro pe lună, prin program venitul necesar va fi de 595 de euro. Pentru un credit de 60.000 de euro, venitul minim necesar este acum de 1.036 euro, iar prin program va fi de 714 euro”, a explicat Gheorghe Pogea.
Rata creditului depinde de nivelul avansului. “Dacă cineva achiziţionează prin program o locuinţă de 50.000 de euro şi dă un avans de 5%, plăteşte o rată de 295 de euro, dar dacă dă avans 20% va avea o rată de 250 de euro”, a spus Pogea.

Un credit prin programul “Prima casă” poate fi luat atât în euro, cât şi în lei”în funcţie de dorinţa clientului, care va trebui să ţină cont de faptul că din 2014 vom adera la moneda unică şi atât salariile, cât şi preţurile vor fi stabilite în euro”.

Pogea a precizat că garanţia Fondului Naţional de Garantare va fi plătită de stat la prima cerere scrisă a finanţatorului. “Valoarea garanţiei se reduce cu ratele de capital rambursate de beneficiar şi se plăteşte în lei la cursul de schimb BNR de la data plăţii. Plata garanţiei se va face în 15 zile de la data primirii de către Fond a cererii de plată de la bancă, iar sumele garantate se plătesc de Ministerul Finanţelor de la bugetul de stat. Executarea se va face de ANAF dacă nu se plăteşte 90 zile (3 rate neplătite)”, a spus Pogea. El a arătat că în anumite condiţii excepţionale se va putea recurge la clemenţă. “Dacă cineva a plătit 23 de ani şi în ultimii doi ani din motive obiective nu mai poate achita, va putea vinde alt bun imobil sau mobil pentru a plăti diferenţa şi pentru a rămâne cu casa”, a spus ministrul Finanţelor.

Sursa: www.cotidianul.ro


Cautare oferte imobiliare

Contact Sirius Imobiliare

Telefon: 0766.346.388, 021.324.23.69, sau email contact@siriusimobiliare.ro

Oferta dumneavoastra

Aveti un imobil de vanzare sau inchiriere? Click aici pentru a transmite oferta dvs.

Parteneri