Programele Prima Casa semieşecuri īn alte ţări

Indiferent de modul şi data implementării, programele guvernamentale destinate īnlesnirii accesului la o locuinţă au făcut mai mult rău decāt bine

Īnainte să pretindă că prin programul “Prima Casă” va aduce corecţiile scontate preţurilor apartamentelor, n-ar fi stricat ca Guvernul să arunce o privire peste graniţă, īn alte ţări unde au fost implementate programe mai mult sau mai puţin asemănătoare.

Efectul benefic al intervenţiei statului a fost resimţit la un nivel mult mai mic decāt se estimase iniţial. Iar prin distorsionarea pieţei imobiliare, aceste pretinse bune intenţii au avut mai degrabă un impact general negativ.

Romānia a implementat “Prima Casă” la ceva timp după alte programe īntrucātva similare din alte ţări. Principala diferenţă este aceea că, la noi, acest program īncepe pe o piaţă imobiliară īn scădere, īn timp ce īn celelalte ţări a pornit pe o piaţă īn creştere.

Pentru puţinii posibili clienţi ai acestor programe, rezultatul poate fi uneori benefic. Pentru cei mai mulţi dintre cei care voiau să cumpere o locuinţă īn alte ţări, aceste programe fie n-au reuşit să ţină pasul cu scumpirile, fie, mai rău, au cauzat creşterea preţurilor, aşa cum a fost cazul īn SUA.

Pe plan local, “Prima Casă” a produs, cel puţin īn primă fază, ceva similar: a suspendat temporar trendul de scădere a preţurilor locuinţelor-ţintă sau chiar le-a scumpit pe cele de sub 60.000 de euro.

Pe lāngă aceste aspecte, intervenţia statului īn sensul īnlesnirii accesului la achiziţionarea unei locuinţe are foarte multe puncte care diferă de la ţară la ţară. Dăm īn continuare cāteva exemple din Europa, comparāndu-le īn acelaşi timp cu programul autohton.

Īn Ungaria, programul a īmpovărat bugetul

Ţara vecină īncearcă să īncurajeze printr-un program similar planificarea familială şi relaţiile de căsă-torie durabile. Cea mai cunoscută subvenţie pentru imobile - cu denumirea cea mai recentă “szocpol” - poate fi solicitată īn funcţie de copiii sau membrii de familie aflaţi īn īntreţinere. Cererea pentru locuinţă are īn vedere un plafon privind numărul camerelor şi preţul maxim de cumpărare a locuinţei.

“Pentru familii de una-două persoane, numărul camerelor poate fi de la unu la trei, pentru trei persoane - de la 1,5 la 3,5 camere, iar pentru patru persoane - 2-4 camere. Camerele cu o suprafaţă de maximum 12 mp se consideră semicamere”, au declarat reprezentanţi ai filialei locale OTP Bank.

Ce s-a īntamplat īn alte ţări din Europa

Īn Polonia există, de asemenea, un program similar de acum doi ani, care impune limite īn privinţa suprafeţei apartamentului, aspect care nu există, īn mod direct, la programul romānesc.Şi la polonezi există o limită de preţ, īnsă pe metru pătrat. Fiind creat īn perioada de boom imobiliar, programul nu a putut ţine pasul cu creşterea preţurilor, chiar dacă guvernul s-a angajat să plătească jumătate din ratele creditului ipotecar pentru primii opt ani īn cazul tinerilor căsătoriţi sau al persoanelor singure cu un copil.

Rezultatul programului polonez a fost, pe lāngă īmpovărarea bugetului de stat, acela că achiziţiile au fost mai puţine şi orientate spre periferia oraşelor, aşa cum se estimează că va fi şi īn Romānia.

Sursa:www.imopedia.ro


Cautare oferte imobiliare

Contact Sirius Imobiliare

Telefon: 0766.346.388, 021.324.23.69, sau email contact@siriusimobiliare.ro

Oferta dumneavoastra

Aveti un imobil de vanzare sau inchiriere? Click aici pentru a transmite oferta dvs.

Parteneri